Туреччина заявила про "політичні перешкоди" на шляху до членства в ЄС

Четвер, 22 листопада 2018, 14:48

Туреччина вважає, що її руху до членства в ЄС заважають "політичні перешкоди", а керівники блоку висловили занепокоєння з приводу нещодавніх затримань в країні.

Про це повідомляє DPA.

У четвер в Анкарі відбулися переговори глави дипломатії ЄС Федеріки Могеріні та єврокомісара з питань політики розширення Йоганнеса Гана з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Турецький міністр заявив, що метою його країни все ще залишається повноправне членство в ЄС, але це бажання стикається з політичними перешкодами.

"Заяви, які виключають Туреччину, заяви, які заперечують, що Туреччина буде країною-членом, не мають ніякої користі", - заявив Чавушоглу.

"Політичні перепони заважають не тільки Туреччині, а й зростанню, добробуту та політичній стабільності Європейського Союзу. ЄС також має розблокувати двері, які він заблокував", - додав він.

Могеріні у свою чергу заявила, що вона висловила Чавушоглу серйозну стурбованість щодо затримання Туреччиною минулого тижня академіків та активістів, звинувачених у підтримці антиурядових акцій протесту в 2013 році.

"Європейський Союз хоче сильної Туреччини", - сказала Могеріні, додавши, що" сильна Туреччина означає демократичну Туреччину, яка базується на верховенстві права, незалежній та професійній судовій системі та повній повазі до основних свобод".

Туреччина вже майже 20 років є кандидатом на вступ до ЄС, але після спроби державного перевороту в 2016 році у країні фіксується значний регрес за критеріями блоку в таких сферах, як верховенство права, права громадян та свобода засобів масової інформації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.