Молдова і Румунія уклали низку угод: скасування роумінгу, постачання газу, спільні групи на кордоні

Четвер, 22 листопада 2018, 19:25

Молдова та Румунія на спільному засіданні урядів двох держав в Бухаресті підписали низку двосторонніх угод.

Про це пише Deschide.md.

Cеред підписаних документів - Спільна декларація про скасування тарифів на роумінг, протокол про створення змішаних патрульних команд на спільній ділянці державного кордону та договір про фінансування "Розвиток національної транспортної системи в північно-східній зоні Румунії з метою поліпшення постачання до цієї зони природного газу, а також забезпечення можливостей транспортування в Республіку Молдова".

Влади двох держав також підписали декларацію про наміри щодо створення посилених навчальних рамок для створення в перспективі змішаного підрозділу армії Румунії та Національної армії Республіки Молдова.

Офіційні особи домовилися і про співробітництво в галузі туризму, освіти і культури, сільського господарства, економіки, охорони здоров'я та консульського захисту для осіб з подвійним громадянством.

 

Прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп заявив, що на засіданні офіційні особи проаналізували поточні проекти і визначили план на майбутнє. "Ми підтвердили, що приєднання до Європейського союзу залишається нашим єдиним планом, і наші зусилля будуть активізовані в період головування Румунії в Раді Євросоюзу", - сказав Філіп. За словами прем'єр-міністра, Румунія є основним торговим партнером Молдови, обсяг зовнішньої торгівлі в цьому році виріс на 30% і перевищив мільярд доларів.

"У Кишиневі стало справжнім трендом висловлюватися за об'єднання. Ми дотримуємося думки, що підхід повинен бути прагматичним, тоді він принесе більше результатів. Не тільки гучні заяви забезпечують нам це зближення, а й конкретні проекти. Ми хочемо, щоб це об'єднання відбувалося шляхом взаємопідключення інфраструктури в різних областях. Ми хочемо, щоб наші громадяни не відчували, що вони перейшли з однієї країни в іншу", - сказав прем'єр-міністр Молдови.

Прем'єр-міністр Румунії Віоріка Денчиле зазначила, що підписання угод свідчить про те, що "були зроблені важливі кроки, і те, що розпочато сьогодні, має продовжитися на наступному етапі".

"Ми говорили про посилення інвестицій, і той факт, що у нас є приклад - я маю на увазі Vestmoldtransgaz, змушує нас думати, що у нас є і інші цілі і інвестиції, які приведуть до більш тісних відносин між двома країнами. Ми говорили про реформи, які Республіка Молдова повинна впровадити. Румунія готова надати експертизу і експертів для цих реформ і підтримати Республіку Молдова на її проєвропейському шляху. Ми вважаємо, що проєвропейський шлях - єдине рішення для Молдови і процвітання її громадян", - сказала Денчиле під час четвертого спільного засідання урядів Молдови та Румунії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.