Порошенко розповів, як "тиснув на ЄС", коли помилявся з датою безвізу

П'ятниця, 23 листопада 2018, 13:38

Президент Петро Порошенко розповів студентам, як використовував помилкові дати початку дії безвізу, які сам оголошував, для "тиску на ЄС".

Про це він заявив під час зустрічі зі студентами Національного торгово-економічного університету в п'ятницю в Києві, відповідаючи на питання щодо дати вступу України в ЄС, повідомляє "Європейська правда".

"Друзі, не ведіться на ці питання, бо як тільки хтось схопиться за дату, далі буде казати: "Зрада! Це кінець! Все пропало". Це те саме, що було з безвізом", - зазначив президент.

Порошенко пояснив, що неправильно озвучені дати насправді допомагали йому вести переговори з європейськими партнерами.

"Мені це було потрібно як інструмент тиску на наших партнерів. Розкриваючи таємниці дипломатичної роботи… (потрібно було) іти до них і казати: "Ну, я вже пообіцяв в Україні. То ви щось робіть", - каже глава держави.

"Перший раз дата була названа 27 листопада. Потім – 1 лютого. Потім… чотири рази переносилося, і у нас тут біснувалося все… Коли 11 червня двері безвізу відкрилися, ті, хто критикував – розгубилися", - додав він.

Зауважимо, що першою датою початку дії безвізу Порошенко називав не 27 листопада, а 1 січня 2015 року. Таку дату він анонсував під час своєї інавгурації у червні 2014 року. 

Згодом Порошенко заявив про скасування віз у травні 2015-го.  У квітні 2016 року пообіцяв, що безвіз буде "за кілька місяців". У серпні 2016 року прогноз трансформувався у "лічені тижні". На початку вересня 2016 року президент пообіцяв безвізовий режим "цієї осені", у жовтні - "не пізніше 24 листопада". Детальніше про безвізові обіцянки президента - у матеріалі "Порошенко та порожнеча. Чому Україна не отримає безвіз у листопаді".

Безвізовий режим між Україною та ЄС набув чинності 11 червня 2017 року.

Раніше Порошенко заявляв, що перша річниця дії безвізового режиму між Україною та ЄС стала відповіддю усім "зрадофілам".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.