ВВП Німеччини впав вперше за 3,5 роки

П'ятниця, 23 листопада 2018, 13:52

У третьому кварталі 2018 року ВВП Німеччини скоротився на 0,2% у порівнянні з другим кварталом через значний спад продажів нових автомобілів.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на дані федерального статистичного відомства.

Це не тільки перший спад німецької економіки з початку 2015 року, але і одночасно найбільш значний спад за останні 5,5 років. У першому кварталі поточного року ВВП Німеччини зріс на 0,4%, у другому - на 0,5%.

Експерти вважають, що головною причиною скорочення ВВП є значний спад роздрібних продажів автомобілів, пов'язаний з проблемами переходу на введені ЄС з вересня нові правила по перевірці показників вихлопних газів WLTP.

У зв'язку з цим у вересні в порівнянні з тим же місяцем попереднього року показники продажів нових легкових автомобілів в Німеччині впали на більш ніж 30%. Сильніше за інших постраждали концерни VW і Audi, їх продажі в Німеччині у вересні скоротилися відповідно на 62 і 78%.

Крім того, скорочення ВВП Німеччини пов'язане з деяким спадом обсягів німецького експорту. За період з липня по вересень показник експорту в порівнянні з другим кварталом скоротився на 0,9%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.