У Швейцарії провалився референдум про те, що корови мають бути рогатими

Неділя, 25 листопада 2018, 16:26

Швейцарці на референдумі у неділю не підтримали ініціативу, яка пропонувала започаткувати виділення державних субсидій фермерам, які вирощують корів у природній спосіб, не видаляючи їм роги. 

Про це свідчать проміжні результати підрахунку голосів (підраховані результати у 24 із 26 кантонів), повідомляє видання Neue Zurcher Zeitung.

45,2% опитаних висловились на підтримку ініціативи, тоді як 54,5% - виступили проти.

Референдум про збереження "гідності домашньої худоби" ініціював 66-річний фермер. Для цього він зумів зібрати 100 тисяч голосів.

Ініціатива пропонувала, щоб  держава виділяла фермерам, які не видаляють роги коровам, щорічну субсидію у розмірі 190 швейцарських франків ($191,65) на одну одиницю рогатої худоби.

У Швейцарії корова є національним символом, причому три чверті корів у країні – безрогі. Роги коровам видаляють ще телятами за допомогою розпеченого заліза, коли тварини перебувають у седативному стані.

Прихильники ідеї "рогатих корів" стверджують: роги допомагають коровам спілкуватися і регулювати температуру тіла. Дехто каже, що процес вилучення ріг болісний і неприродний. 

Ініціатива має і економічний аспект. Безрогу худобу можна тримати у тісніших хлівах, тоді як для рогатих потрібно більше простору для утримання.

Уряд стверджує, що субсидування фермерів є невиправданим тягарем і коштуватиме 30 мільйонів франків 3-мільярдному щорічному сільськогосподарського бюджету.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.