Київ і Будапешт розвивають співпрацю: планують нові дороги і авіасполучення

Вівторок, 27 листопада 2018, 15:07

26 листопада у МЗС України відбулися українсько-угорські консультації з питань двостороннього співробітництва, під час яких сторони обговорили співпрацю у реалізації прикордонних інфраструктурних проектів.

Як повідомили у МЗС України, консультації відбулися на рівні заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара та парламентського державного секретаря – заступника міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяра.

Повідомляється, що сторони дійшли згоди щодо необхідності активізації співпраці з реалізації прикордонних інфраструктурних проектів, започаткування спільного контролю на кордоні та розширення міжрегіонального співробітництва.

Про хід переговорів розповіли і у прес-службі угорського уряду. У повідомленні державної агенції MTI, яке є у розпорядженні "Європейської правди", прес-служба цитує Левенте Мадяра, який розповів, що сторони обговорюють низку невеликих проектів, "які можуть наблизити українців до угорців".

"Незважаючи на розбіжності, що склалися в політичному діалозі і щодо прав угорської меншини на Закарпатті, на нашій зустрічі нам вдалося сконцентруватися на конкретних проектах, які однаково важливі для обох країн", - заявив Мадяр.

Зокрема, угорська авіакомпанія Wizzair готується до запуску прямого повітряного пасажирського сполучення Львів - Будапешт.

Угорський уряд також планує будівництво двох нових автострад між Україною та Угорщиною шляхом розширення автошляху М3 у двох напрямках до України. "Планування цього проекту зараз триває", - зазначив Мадяр.

Він також наголосив на важливості об'їзних шляхів біля Берегового і реконструкції дороги між Береговим та Мукачевим, яка буде реалізована з залученням угорського фінансування та на яку угорський уряд запропонував виділити 50 мільйонів євро.

Також обговорювалося значне скорочення часу поїздок між Мукачевим і Будапештом. Сторони прагнуть скоротити час подорожі між містами з нинішніх 8-9 годин до 2-3 годин. Це буде реалізовано шляхом технічної модернізації та узгодження нормативних вимог.

Обговорили також модернізацію пунктів перетину кордону та відкриття нових. Мадяр відзначив створення прикордонного пункту пропуску Нодьгодош-Велика Паладь. Дороги, які ведуть до нового пункту пропуску, вже побудовані. Залишилось збудувати будівлю прикордонного пункту пропуску.

Сторони також домовилися про проведення на початку 2019 року перегорів посадових осіб двох держав, відповідальних за розвиток транскордонної співпраці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: