Лукашенко нагадав, що не ставить питання плати за бази Росії в Білорусі

П'ятниця, 14 грудня 2018, 14:45

Два російські військові об'єкти зможуть залишитися в Білорусі безкоштовно.

Про це 14 грудня заявив президент Білорусі Александр Лукашенко на прес-конференції російським ЗМІ в Мінську, пише "Интерфакс".

"У нас дві бази російських, нуль рублів, нуль копійок нам платять. Закінчується термін (оренди. - Ред.). Домовляємося, я навіть питання не ставлю про оплату", - сказав Лукашенко.

На території Білорусі розміщені два російські військові об'єкти - 43-й вузол зв'язку військово-морського флоту Росії "Вілейка" (радіостанція "Антей") і радіолокаційна станція "Волга" дециметрового діапазону (вузол "Барановичі") в складі російської системи попередження про ракетний напад. Крім території Західної Європи, станція контролює райони патрулювання підводних човнів НАТО в Північній Атлантиці і Норвезькому морі.

Лукашенко зазначає, що в порядку денному білорусько-російського співробітництва залишаються невирішені питання, які найближчим часом будуть розглядатися на найвищому рівні, пише БелТА.

Голова держави підкреслив, що якщо РФ і проявляє якусь кредитну підтримку, то, по-перше, це робиться за набагато більшою процентною ставкою, ніж кредити МВФ. По-друге, Росія кредитує кінцевого споживача, який виробляє товар, зокрема з російських комплектуючих.

"Якщо ми сьогодні від Російської Федерації, наприклад $ 4-5 млрд отримали кредитів, то щороку ми за обслуговування цих кредитів платимо $ 1 млрд 200 млн", - сказав президент. "Дуже часто я читаю в ЗМІ, чую навіть від прихильників нашого союзу такі фрази: ну чому ми годуємо весь час Білорусь? А деякі навіть підрахували, що за час незалежності нам аж $ 100 млрд відвалили. Я коли це читаю, думаю, що якби $ 100 млрд, то білоруси подавилися б просто від такої величезної кількості купюр, які надійшли в іноземній валюті від нашої братньої держави. Повна нісенітниця", - підкреслив він.

"25 млрд кубометрів газу і 24 млн тонн нафти, які ми купуємо в Росії, нехай навіть без митних зборів (як у нас це прийнято в Митному союзі, а зараз в ЄАЕС), проте це величезні гроші", - скаржиться білоруський лідер.

Минулого тижня Лукашенку довелося вибачатися перед російським колегою Владіміром Путіним за суперечку з ним з приводу цін на газ, яка розгорнулася на саміті Євразійського економічного союзу в Санкт-Петербурзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.