Румунія критикує ЄС за два тижні до початку головування

Понеділок, 17 грудня 2018, 11:51

Лідери лівої правлячої більшості Румунії звинуватили Європейський Союз у "дискримінаційному" режимі. За два тижні країна має почати піврічне головування в блоці.

Про це повідомляє Euractiv.

"Румунія більше не буде приймати того, що її розглядають як країну другого рівня", - заявив лідер правлячої соціал-демократичної партії Лівіу Драгня у виступі перед сотнями членів партії в Бухаресті.

"Ми любимо і поважаємо їх (лідерів ЄС), але ми хочемо мати право на власну думку", - додав він.

Румунія, одна з найбідніших членів ЄС, переймає 6-місячне головування з 1 січні і координуватиме порядок денний та зустрічі Європейського Союзу.

Однак до останнього були сумніви, чи слід це робити, враховуючи напружені відносини між президентом Клаусом Йоганнісом та урядом соціал-демократів під керівництвом Віоріки Денчіле, яку просував на цю посаду Драгня.

Минулого місяця Єврокомісія прийняла надзвичайно критичну доповідь про судову реформу, яку провів уряд Румунії. За словами Брюсселя, ці заходи можуть підірвати незалежність суддів та прокурорів.

Місцеві ЗМІ повідомляють, що лівий уряд має намір прийняти суперечливий екстрений указ в січні наступного року, і він дасть амністію для низки корупційних справ.

Подібна спроба, здійснена в січні 2017 року, викликала найбільші вуличні протести в Румунії з моменту розпаду комуністичного режиму в 1989 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: