Голова Міноборони США йде у відставку через незгоду з політикою Трампа

П'ятниця, 21 грудня 2018, 07:47

Голова Пентагону Джеймс Меттіс піде у відставку наприкінці лютого наступного року на тлі розбіжностей із Дональдом Трампом щодо його зовнішньополітичних рішень.

Про відставку свого міністра оборони Трамп повідомив у четвер у  Twitter.

"Генерал Джеймс Меттіс з відзнакою піде на пенсію наприкінці лютого, після того, як протягом останніх двох років відслужив у моїй адміністрації на посту міністра оборони", - повідомив американський президент.

Трамп зазначив, що за час служби Меттіса було досягнуто величезного прогресу, "особливо щодо придбання нової бойової техніки".

"Генерал Меттіс був для мене величезною підтримкою у забезпеченні виплат союзниками та іншими країнами своєї частки військових зобов'язань", - заявив також Трамп.

За словами президента США, кандидатура нового міністра оборони буде представлена у найближчий час.

Меттіс у своїй заяві про відставку Дональду Трампу зазначив, що той заслужив міністра, чиї погляди краще збігаються з його власними, повідомляє видання The Hill.

Новина про майбутню відставку Меттіса надійшла після того, як Білий дім оголосив про виведення військ з Сирії та з’явились повідомлення про аналогічні кроки щодо Афганістану. Обидва рішення посадові особи Пентагону та Держдепартаменту США зустріли з опозицією.

У заяві про відставку Меттіс висловив стурбованість тим, як Трамп ставився до союзників у НАТО, а також до своїх суперників, таких як Китай і Росія.

"Оскільки у вас є право мати міністра оборони, чиї погляди краще збігаються з вашими поглядами з цих та інших питань, я вважаю правильним піти зі своєї посади", - написав Меттіс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.