Росія не хоче повертати Німеччині вивезені після війни культурні цінності

П'ятниця, 21 грудня 2018, 09:30

У Росії відмовили Німеччині у поверненні вивезених з країни після Другої світової війни культурних цінностей.

Про це російському інформагентству "РИА Новости" заявив глава департаменту музеїв міністерства культури РФ Владислав Кононов.

"Про жодне повернення цінностей мови бути не може... Навіть ставити таке питання неправильно. Можуть бути якісь міжурядові угоди, домовленості про обмін, але ставити питання про те, що треба повертати те, що було в 1945 році закріплено, категорично не можна", - сказав Кононов.

Він зазначив, що російські музеї самі займаються пошуком викрадених в роки Другої світової війни музейних цінностей, які з’являються на американських і європейських аукціонах, купуючи їх за власні кошти або кошти з бюджету.

Раніше російська газета "Известия" заявила, що у Німеччині знову наполягають на поверненні її культурних цінностей, переміщених в Росію після Другої світової війни.

Газета зазначила, що про таку вимогу їй заявили у німецькому посольстві в Москві, пославшись на бюро уповноваженого з питань культури і ЗМІ в уряді Німеччини Моніку Грюттерс. Берлін також нагадав Москві про добровільне повернення в минулому році чотирьох російських предметів мистецтва з Німеччини.

Серед переміщених з Німеччини колекцій – Еберсвальдський скарб, тисячі унікальних золотих предметів і прикрас, що належать до IX століття до н.е., а також троянська колекція Генріха Шлімана. Остання представлена в двох російських музеях – пушкінському музеї і Ермітажі.

Спецпредставник президента РФ з міжнародного культурного співробітництва Михайло Швидкой заявив, що обмін цінностями буде можливий тільки після налагодження політичного діалогу з Берліном.

Як пише газета, Німеччина - не єдина країна, що претендує на предмети мистецтва. Подібні претензії висловлювала раніше Анкара.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.