США: Україна має повне право говорити, що захоплені моряки є військовополоненими

Вівторок, 4 грудня 2018, 16:31

Сполучені Штати Америки вважають, що світ має можливість вплинути на РФ задля повернення українських моряків та кораблів, оскільки та порушила під час цього нападу міжнародне право.

Про це заявив на зустрічі з журналістами заступник помічника держсекретаря Джорж Кент, відповідальний у Державному департаменті за український напрямок, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Кент наголосив, що США не фокусуються на визначенні статусу, але вважає, що росіяни порушили Женевську конвенцію 1949 року (про захист цивільного населення під час війни). Виправлено: раніше помилково зазначалося, що йдеться про конвенцію 1929 року, що регулює питання військовополонених)

"Зараз не є основним питанням визначення статусу цих полонених. Водночас Україна має повне право визначати його таким чином", - зауважив він.

"Росія (під час того нападу) порушила міжнародне право, Росія не дотримується Віденської конвенції 1949 року. Росія порушила цю конвенцію, коли атакувала та захопила українські кораблі", - додав дипломат.

Представник Держдепу наголосив: факт цього порушення може і має бути використаний у тиску на Росію, щоби вона повернула захоплених військовослужбовців та кораблі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.