У США не виключають, що РФ може знову піти на захоплення українських кораблів

Середа, 5 грудня 2018, 11:34

У Держдепі США не очікують, що Росія, порушивши міжнародні зобов’язання, буде дотримуватися їх у майбутньому, тому не виключають нових інцидентів в районі Керченської протоки.

Про це заявив Джордж Кент, заступник помічника держсекретаря США, відповідальний за держави Східної Європи та Кавказу, включно з Україною.

Він нагадав, що право вільного проходження українських цивільних і військових кораблів  з одного українського порту до будь-якого іншого українського порту гарантується як угодою між Росією та Україною 2003 року щодо статусу Азово-Керченської акваторії, так і міжнародним морським правом. 

"Інше питання – чи можете ви за нинішніх обставин розраховувати на те, що Росія буде дотримуватися зобов’язань. І це – справді виклик. Бо ми розуміємо, що одне питання – комерційні перевезення, а інше – прохід кораблів ВМС. Необхідно бути готовим до того, що Росія знову піде на порушення міжнародного права і знову захопить українські кораблі" - зазначив Кент.

"І перед тим, як знову спрямувати кораблі до Керченської протоки, Україні варто зважити, чи не піде Росія на нове порушення своїх міжнародних зобов’язань і чи не вирішить вона повторити те, що вже сталося 25 листопада" - додав він.

25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдовий буксир "Яни Капу", разом із 24 моряками.

Затриманих моряків доставили в окупований Росією Крим і заарештували за підозрою в "порушенні російських кордонів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: