Пекін відреагував на арешт у Польщі китайця з Huawei за звинуваченням у шпигунстві

П'ятниця, 11 січня 2019, 14:10

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що "дуже занепокоєне" повідомленнями про арешт у Польщі громадянина Китаю за звинуваченнями в шпигунстві. 

Про це пише Reuters.

Агентство внутрішньої безпеки Польщі, крім громадянина Китаю, затримало за тією ж справою громадянина Польщі. У четвер Варшавський суд погодився на прохання прокурорів про арешт чоловіків на три місяці. Якщо їх визнають винними у шпигунстві, їм загрожує до 10 років ув'язнення.

Пекін закликав Варшаву розглянути справу "справедливо", йдеться у повідомленні.

Польський телеканал TVP повідомив, що затриманий поляк – це Пйотр Д., колишній високопосадовець Агентства внутрішньої безпеки (ABW), а китаєць - директор у польському відділі корпорації Huawei. Підозрюваний поляк нібито покинув роботу в ABW після звинувачень у корупції, хоча ніколи офіційно не був звинувачений.

"Ми в курсі ситуації, і ми її вивчаємо. Наразі ми не маємо коментарів. Huawei дотримується всіх чинних законів і правил у країнах, де вона діє, і ми вимагаємо, щоб кожен працівник дотримувався законів і нормативних актів у країнах, де базується", - сказали у Huawei.

За даними каналу, правоохоронці обшукали не лише офіси Huawei, а й компанії мобільного зв'язку Orange Polska, де працював заарештований громадянин Польщі. Orange Polska заявила, що правоохоронці забрали матеріали, пов'язані з працівником. Компанія додала, що не знає, чи пов'язане розслідування з роботою працівника, і що вона продовжить співпрацювати з владою.

Минулого року компанія Orange Polska працювала з компанією Huawei щодо побудови мобільних мереж 5G нового покоління в Польщі.

Низка держав, зокрема США, Австралія, Велика Британія та Японія, наклали значні обмеження на Huawei і ZTE через побоювання щодо національної безпеки. Уряди країн насамперед турбує роль китайських компаній у побудові мереж 5G.

У Єврокомісії заявили, що техніка Huawei має "чорні двері", які дають китайським спецслужбам доступ до зашифрованих даних пристроїв. Там переконані, що китайські компанії виробляють чіпи, які можуть бути використані "для отримання наших секретів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.