Росія готова працювати з США над порятунком ракетної угоди - Лавров

Середа, 16 січня 2019, 11:27

Росія готова працювати над порятунком Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД), незважаючи на численні проблеми, і сподівається, що Вашингтон відповідально підійде до угод про контроль над озброєннями.

Про це заявив у середу глава МЗС Сергєй Лавров, пише Reuters.

Вашингтон погрожує вийти з договору 1987 року, стверджуючи, що нова російська ракета порушує передбачену ним заборону будь-якій стороні встановлювати наземні ракети короткої та середньої дальності в Європі. Росія запевняє, що дотримується договору.

Консультації щодо ДРСМД з США, розпочаті 15 січня в Женеві, поки безуспішні, розповів Лавров, пише РБК. Причиною цього він назвав непоступливість Вашингтона.

За словами міністра, на консультаціях в Женеві американці не збиралися обговорювати тему, а "приїхали з ультиматумом", який передбачав знищення російської ракети 9М729 і її пускової установки. При цьому знищення ракети мало б проходити під контролем американської сторони, стверджує Лавров, а російська сторона нібито пропонувала американським партнерам "на експертному рівні переконатися, чи ракета 9М729 не порушує умови договору".

"Наші пропозиції залишилися непочутими", - зазначив він.

"Це прояв курсу на злам всіх договорів стратегічної стабільності. З приводу СНО (Договір про стратегічні наступальні озброєння. - Ред.) - так, у багатьох країн є побоювання, що його згортання входить в плани США. Ми сподіваємося, що це не так. Ми готові працювати над порятунком СНО", - додав Лавров.

Обидві сторони за підсумками переговорів у Женеві висловили своє розчарування. "Зустріч була такою, що розчаровує і очевидно, що Росія продовжить суттєво порушувати договір", - заявила заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон. За її словами, Москва так і не пояснила, як саме має намір повернутися до дотримання договору.

Заступник міністра закордонних справ Сергій Рябков заявив, що російські дипломати запропонували американським колегам провести нову зустріч, однак Вашингтон від цієї пропозиції відмовився.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.