ЗМІ: ЄС готовий на поступки Британії у ключовому питанні Північної Ірландії

Середа, 16 січня 2019, 16:02

ЄС готовий за певних умов піти на поступки Великій Британії у вкрай суперечливому питанні кордону з Північною Ірландією.

Про це, посилаючись на дипломатичні джерела, повідомило німецьке видання Handelsblatt.

Мова йде про так званий backstop, "запасний план" для Північної Ірландії. Метою плану є уникнути видимого кордону між британською Північною Ірландією та Ірландією, яка залишиться членом ЄС.

ЄС по суті готовий відмовитися від контролю над своїм майбутнім зовнішнім кордоном в Ірландії, проте у відповідь вимагає: якщо до виходу Британії з єдиного європейського ринку (щонайпізніше 2022 року) з британцями не буде укладено угоду про вільну торгівлю, то Північна Ірландія залишатиметься у єдиному європейському ринку до тих пір, поки така угода не з’явиться.

У такому разі прикордонний контроль фактично буде здійснюватися на узбережжі між Північною Ірландією та Шотландією.

За даними видання, Німеччина, Нідерланди та інші країни ЄС готові піти на цю поступку. Єдиною умовою вони називають згоду Ірландії. Таким чином людиною, яка відіграватиме ключову роль у процесі виходу Британії з ЄС, може стати прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар.

У вівторок ввечері Палата громад британського парламенту не підтримала угоду уряду щодо виходу з ЄС, яку прем’єр-міністр Тереза Мей узгодила з Брюсселем.

Головний переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє заявив, що Брюссель готовий обговорити новий варіант угоди, за умови, що Лондон змінить свої ключові вимоги.

Британські законодавці готують законопроект, за яким може буде відкладений процес виходу країни з ЄС.

Читайте також: "Британія в пошуках виходу: якою буде ціна провалу Brexit-угоди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: