США знімають збройне ембарго з Кіпру, Москва каже про "антиросійські плани"

Субота, 19 січня 2019, 12:25

США незабаром почнуть скасовувати давнє збройне ембарго щодо Кіпру, оскільки Вашингтон визнає внесок середземноморської острівної держави у зміцнення регіональної стабільності та безпеки.

Про це повідомив кіпрський міністр закордонних справ, пише AP.

Міністр закордонних справ Нікос Христодулідіс заявив, що Вашингтон бачить "додаткову цінність" надання Кіпру можливості придбати військову техніку, що допоможе розширити його можливості для підвищення регіональної безпеки.

Ембарго наклали 1987 року з метою запобігання нарощуванню зброї, що могла перешкоджати дипломатичним зусиллям щодо об'єднання розділеного Кіпру. Острів розколовся за етнічною ознакою 1974 року після турецького вторгнення, що відбулося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Христодулідіс сказав, що процес скасування ембарго, запущений в Конгресі США, відображає "позитивне зрушення" у тому, що Вашингтон більше не розглядає Кіпр виключно через призму невирішеного конфлікту.

"Це є доказом, якщо хочете, визнання адміністрацією США позитивної ролі, яку Кіпр відіграє як опора стабільності та безпеки в більш широкому регіоні", - сказав Христодулідіс.

Зростання інтересу США до багатого газом східного Середземномор'я, схоже, розгнівало Росію.

Російське міністерство закордонних справ минулого місяця попередило про те, що воно називає "антиросійськими планами" військового нарощування США на Кіпрі, щоб протистояти зростаючому впливу Росії в регіоні.

Христодулідіс сказав, що заява Москви не відображає реальність. Він передав своєму російському колезі, що більш тісні зв'язки з Вашингтоном не повинні тлумачитися як такі, що "завдають шкоди" відносинам Кіпру з будь-якою іншою країною. Він сказав, що зовнішня політика Кіпру не бере участь в "грі з нульовою сумою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.