Польща пропонує рішення, щоб вивести Brexit з глухого кута

Понеділок, 21 січня 2019, 16:58

Міністр закордонних справ Польщі запропонував вихід з глухого кута щодо Brexit шляхом встановлення п'ятирічного обмеження на дію так званого "запасного плану" (backstop) щодо кордону з Північною Ірландією.

Нагадаємо, backstop покликаний гарантувати, що у разі впорядкованого виходу Британії з ЄС на острові Ірландія у жодному разі не з’явиться "жорсткий кордон", тобто не буде фізичних перевірок чи інфраструктури.

Дотепер лідери 27 країн ЄС твердо підтримували Європейську комісію і Дублін в тому, що дія backstop, прописана в угоді про Brexit, не матиме часових обмежень, якщо не буде знайдено іншого рішення для запобігання утворенню жорсткого кордону, пише Politico.

Польський міністр Яцек Чапутович каже, що таке часове обмеження є менш вигідним для Ірландії, проте є безперечно кращим рішенням, аніж вихід Британії з ЄС взагалі без угоди.

Минулого тижня британський парламент відхилив рекордною кількістю голосів угоду про Brexit. Чимало парламентарів бояться, що backstop суттєво обмежить можливість маневрів Великої Британії.

Нагадаємо, 21 січня Тереза ​​Мей виступить в парламенті і представить новий варіант дій по виходу з ЄС після того, як депутати відхилили угоду з Брюсселем.

Перший варіант угоди про Brexit Палата громад відкинула переважною більшістю голосів минулого тижня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.