Єврокомісія підготувала критичну доповідь щодо схем "золотих віз" в ЄС

Вівторок, 22 січня 2019, 12:44

Європейська комісія у середу опублікує звіт, в якому попередить, що схеми із продажу громадянства або проживання в країнах ЄС багатіям можуть використовувати іноземні організовані злочинні групи.

Про це повідомляє Euractiv.

Єврокомісія вважає, що так звані "золоті візи" можуть допомогти злочинцям проникнути в ЄС і збільшують ризик відмивання грошей, корупції та ухилення від сплати податків.

Схеми із продажу громадянства мають три з 28 країн ЄС - Мальта, Кіпр і Болгарія, і ще 20 держав, включаючи ці три, продають дозволи на проживання.

У трьох державах багаті іноземці можуть купувати паспорти, які надають їм безперешкодний доступ до більшості країн ЄС, в обмін на інвестиції у межах від 1 млн до 2 млн євро.

Право на проживання продається з інвестиціями, які коливаються від менш ніж 15 тис. євро в Хорватії до понад 5 мільйонів євро в Люксембурзі та Словаччині.

У доповіді йдеться про недоліки трьох країн щодо перевірки джерел походження багатства осіб, які придбали громадянство. Країни також не дозволили легко ідентифікувати тих, хто купив їхні паспорти.

Вони також обійшли правила ЄС, які вимагають "ефективного" проживання в державі ЄС до надання громадянства.

Документ критикує португальську програму за надання права на проживання іноземцям, які перебувають у країні лише сім днів на рік, що проти правил ЄС, які вимагають "безперервності присутності".

У своїй доповіді Комісія зазначила, що створить групу експертів, які до кінця року рекомендуватимуть заходи щодо протидії ризикам, спричиненим цими схемами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.