Столтенберг: НАТО планує "надійну оборону" на тлі розриву ядерної угоди США-РФ

П'ятниця, 25 січня 2019, 16:32

НАТО відповість "надійним стримуванням і захистом", якщо Росія продовжить порушувати Договір про ліквідацію ракет середнього і малого радіусу дії.

Про це заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг у інтерв'ю Politico.

"Ми будемо ухвалювати виважені, пропорційні та оборонні рішення. Якщо ми дозволимо Росії (продовжувати порушувати договір - Ред.) без будь-яких наслідків, це підірве повагу не тільки до Договору, але й до всіх інших угод про контроль над озброєннями", - сказав генсек.

За його словами, Росія "розробила і розгортає нові ракети", які є "мобільними, важко виявляються, здатними нести ядерний заряд" і можуть досягти європейських міст, "майже не залишивши часу на попередження".

Це також означає, що поріг для будь-якого використання ядерної зброї в конфлікті "знижується", сказав Столтенберг.

"Я твердо вірю в діалог з Росією, особливо коли навколо важкі часи, як зараз. І тоді це ще важливіше, що ми сідаємо і намагаємося знайти політичні рішення, тому що ми не хочемо нової гонки озброєнь. Не хочемо нової холодної війни", - сказав він.

Нагадаємо, заступник держсекретаря США з контролю над озброєннями і міжнародної безпеки Андреа Томпсон заявила, що Вашингтон почне процес виходу з Договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД) 2 лютого.

Вашингтон хоче вийти з договору 1987 року, стверджуючи, що нова російська ракета SSC-8 (9М729) порушує заборону встановлювати наземні ракети короткої та середньої дальності в Європі. Росія відкидає звинувачення і запевняє, що дотримується договору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.