У Парижі затримали одного з організаторів протестів "жовтих жилетів"

Четвер, 3 січня 2019, 19:05

Один з лідерів французького протестного руху "жовті жилети" був затриманий поліцією в Парижі, що викликало хвилю критики уряду з боку опонентів.

Про це повідомляє AFP.

Ерік Друе, який раніше вже поставав перед судом за носіння зброї на попередній акції протесту, був затриманий в середу пізно ввечері за організацію несанкціонованої акції протесту на Єлисейських полях. Він був звільнений в четвер вдень.

Звертаючись до журналістів після свого звільнення, Друе сказав, що йшов до ресторану з чотирма друзями, коли їх затримали.

"На мені не було жовтого жилета, я просто йшов по асфальту", - сказав він, назвавши арешт "незбагненним".

"Я не представник жовтих жилетів. Зі мною чи без мене це буде продовжуватися", - сказав він, кажучи про протести.

Міністр економіки Бруно Ле Мейр висловився на захист затримання. "Це називається повагою верховенства закону. Це нормально, що коли ви порушуєте закони республіки, ви стикаєтеся з наслідками", - сказав він.

Згідно з французьким законодавством, організатори протесту зобов'язані повідомляти владі про місце проведення, щонайменше, за три дні, але "жовті жилети" постійно ігнорували це, оскільки їх демонстрації часто починалися стихійно.

Лідер французьких правих Марін Ле Пен звинуватила уряд в "систематичному порушенні політичних прав опонентів".

З протилежного боку політичного спектру Жан-Люк Меленшон, лідер лівої партії "Нескорена Франція", також розкритикував уряд.

"Знову Ерік Друе заарештований, чому? Зловживання владою. Політизована поліція, яка переслідує і переслідує лідерів руху "жовтих жилетів", - написав Меленшон в Twitter.

33-річний Друе, водій вантажівки з міста на південь від Парижа, часто виступає по телебаченню як "аполітичний" представник руху "жовтих жилетів".

Він був підданий критиці за те, що просував в соцмережах теорії змови і звинувачувався в голосуванні за Ле Пен на торішніх виборах, але він це заперечує.

Він став відомий завдяки своїм відео на Facebook, часто у водійському кріслі своєї вантажівки, і одним з перших закликав до загальнонаціональних протестів проти підвищення податків на паливо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.