Посол ЄС у Росії здійснив офіційний демарш через українських моряків

Четвер, 31 січня 2019, 07:52

Постійний представник ЄС у Росії Маркус Едерер здійснив у середу офіційний демарш від імені 28 держав-членів ЄС на адресу заступника міністра закордонних справ Росії Олександра Грушка.

Про це повідомив "Інтерфаксу" в Брюсселі один з офіційних представників ЄС.

"Посол підтвердив відому позицію ЄС щодо незаконного затримання українських військовослужбовців Росією, як це викладено в заяві високого представника від імені ЄС, а також у кількох публічних висловлюваннях, зокрема 17 січня", - зазначив представник Євросоюзу.

Він зазначив, що "українських військовослужбовців утримують під вартою з 25 листопада 2018 року, коли Росія захопила три українські судна та їхні екіпажі й відкрила по них вогонь, поранивши кількох українських військовослужбовців у районі Керченської протоки".

"Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку в Азовське море й назад відповідно до міжнародного права. Крім того, таке застосування сили Росією неприпустиме.

Ми очікуємо, що Росія негайно та беззастережно звільнить 24 захоплених українських моряків, дотримуватиметься їхнього права на юридичне представництво та безперешкодний доступ з боку консульської влади та забезпечить надання постраждалим членам екіпажу належної медичної допомоги", - заявив співробітник агентства.

Нагадаємо, у четвер голови МЗС ЄС зустрінуться в Бухаресті, де, зокрема, обговорять питання утримання українських моряків.

Крім того, Україна офіційно включена до порядку денного зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 18 лютого за ініціативи Данії. Тут глава МЗС Данії порушить питання про введення санкцій, якщо РФ не звільнить українських моряків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.