ЄС наполягає: РФ має негайно і беззастережно звільнити всіх українських моряків

Четвер, 17 січня 2019, 15:59

У Європейському Союзі наполягають на звільненні усіх 24 незаконно затриманих біля Керченської протоки українських моряків, яким напередодні в РФ продовжили термін арешту.

Про це йдеться у заяві речника ЄС у зв’язку з подальшим незаконним утриманням українських військовослужбовців Росією, оприлюдненій в четвер, 17 січня.

У заяві речник підкреслив, що делегації Європейського Союзу у Москві та іншим 15 дипломатичним місіям ЄС було відмовлено в праві спостерігати за ходом розгляду справи у суді.

В Євросоюзі відзначають, що затримані військовослужбовці перебувають під вартою з 25 листопада 2018 року, з часу, коли Росія захопила три українських судна і їх екіпажі та відкрила по них вогонь, поранивши кількох українських військовослужбовців в районі Керченської протоки.

"Ми очікуємо, що Росія негайно і беззастережно звільнить 24 захоплених українських моряків, реалізує їхнє право на юридичне представництво і забезпечить безперешкодний доступ з боку консульських органів, а також забезпечить надання потерпілим членам екіпажу належної медичної допомоги", - йдеться у заяві.

ЄС очікує, що Росія забезпечить безперешкодний і вільний прохід через Керченську протоку в Азовське море і назад відповідно до міжнародного права. "Застосування Росією сили є неприйнятним", - окремо підкреслив представник Євросоюзу.

16 січня Лефортовський суд Москви продовжив на три місяці арешт всім 24 військовополоненим українським морякам, яких звинувачують в РФ в незаконному перетині російського кордону.

Адвокат Микола Полозов повідомив у Facebook, що всі винесені Лефортівським судом постанови про продовження строків тримання під вартою відносно військовополонених будуть оскаржені адвокатами у встановлений законом триденний термін.

Читайте також: Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.