В ПАРЄ наперед розкритикували парламентські вибори у Молдові через проблемний закон

Четвер, 31 січня 2019, 17:16

Делегація передвиборчої місії Парламентської асамблеї Ради Європи розкритикувала виборчу кампанію в Молдові через недосконалий виборчий кодекс і низку порушень, які лишаються невирішеними.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ПАРЄ.

У делегації нагадали, що зміни до виборчого кодексу Молдови, за якими 50 депутатів обиратимуться за пропорційною системою, а 51 – в одномандатних округах, суперечать рекомендаціям Венеційської комісії та ОБСЄ.

"Зокрема, учасники виборів у одномандатних виборчих округах можуть бути вразливі до неправомірного впливу та маніпулювання з боку місцевих представників бізнесу, які мають достатньо ресурсів" - зазначається у повідомленні.

В ПАРЄ заявили, що розділяють занепокоєння Венеціанської комісії," тим більше що в минулому в країні спостерігалися такі проблеми. Крім того, зазначає передвиборна делегація, нова виборча система може бути занадто складною для розуміння багатьох виборців.

Оцінили в ПАРЄ і хід кампанії.

"Політичні партії і кандидати в цілому можуть вільно вести передвиборчу кампанію", - відзначають делегати.

Однак, йдеться у повідомленні, різні співрозмовники інформували про низку невирішених проблем, серед яких підкуп виборців, роздача передвиборних подарунків, приниження кандидатів-жінок, використання мови ненависті, зловживання адмінресурсами. Деякі виборці сприймають використання відеокамер на дільницях як засіб тиску.

"Делегація Асамблеї засуджує таку практику в передвиборній кампанії і просить відповідні органи влади вжити всіх необхідних заходів для їх усунення" - йдеться у повідомленні.

Як відомо, парламентські вибори у Молдові пройдуть 24 лютого. ПАРЄ направить на них 32 спостерігачі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.