РФ не може продати свої літаки Ірану через велику кількість американських запчастин

Вівторок, 8 січня 2019, 13:54

Поставка російських літаків Sukhoi Superjet 100 до Ірану відкладається на невизначений термін через те, що російські пасажирські літаки "занадто американські".

Про це пише The Times.

Дві іранські авіакомпанії минулого року домовилися купити 20 літаків Sukhoi Superjet 100, але угода була призупинена на невизначений час, тому що літаки мають стільки американських запчастин, що вимагають ліцензії на експорт від США.

Президент США Дональд Трамп відновив санкції проти Ірану, оголосивши в травні 2018 року, про вихід з ядерного договору з Тегераном. Це поклало край планам американських гігантів Boeing і Airbus продати Ірану 180 пасажирських суден і створили можливість для Москви заповнити порожнечу.

Однак секретар Асоціації іранських авіаліній Максуд Асаді Самані повідомив іранському інформаційному агентству INLA, що Росія не змогла скоротити частку американських запчастин в Superjet до рівня нижче 10%, що дозволило б продавати їх без ліцензії США.

"Схоже, що через відсутність ліцензії, виданої Міністерством фінансів США, поставка літаків поки що не обговорюється", - сказав він.

Російський виробник літаків концерн "Сухой" підтвердив вчора, що не отримав відповіді на запит щодо експортної ліцензії США.

"Станом на кінець 2018 року компанія не отримала ні позитивної, ні негативної відповіді", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, бельгійська авіакомпанія Brussels Airlines відмовилася продовжувати контракт  з використання чотирьох близькомагістральних російських літаків Sukhoi SuperJet 100.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.