У Раді Європи закликали Литву зробити кроки для захисту прав меншин

Вівторок, 8 січня 2019, 14:20

Консультативний комітет з Рамкової конвенції про захист національних меншин при комітеті міністрів Ради Європи у вівторок закликав владу Литви прийняти всеосяжну правову базу для попередження дискримінації учнів, що відвідують школи національних меншин, а також долати негативні стереотипи щодо ромів.

Про це "Європейській правді" повідомили у прес-службі Ради Європи.

У комітеті РЄ зазначили, що відсутність всеосяжної законодавчої бази у Литві, як і раніше, перешкоджає дотриманню важливих мовних прав, зокрема таких, як написання імен в офіційних документах і використання мов меншин в топографічних вказівниках. У комітеті РЄ зазначили, що введення єдиної навчальної програми з литовської мови і державного іспиту в 2012 році створило значні проблеми для учнів шкіл, де навчання ведеться мовами меншин, зокрема, польською мовою.

У своїх висновках комітет закликав литовську владу ухвалити у консультаціях з представниками національних меншин всеосяжну правову базу, що захищатиме права нацменшин.

Литву просять вжити заходів для підвищення обізнаності та усунення негативних стереотипів щодо ромів, зокрема шляхом навчання вчителів, співробітників поліції і співробітників місцевих державних адміністрацій.

Литву закликають привести у відповідність до рамкової конвенції законодавство про використання мов меншин у відносинах з адміністративними органами, у комерційних вивісках і топографічних вказівках, а також у написанні прізвищ і імен у офіційних документах.

Литва повинна забезпечити, щоб реформа освіти не призвела до дискримінації учнів шкіл, де навчання відбувається мовами меншин, а також повинна залучати у ролі консультантів вчителів-представників національних меншин.

Також литовську владу закликають прийняти концептуальний підхід щодо дво- і багатомовного навчання в школах і дошкільних установах, та підтримати зв’язки дітей з національних меншин із литовськомовним середовищем і навпаки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.