Молдова вимагає реакції формату "5+2" на провокацію сепаратистів Придністров'я

П'ятниця, 1 лютого 2019, 08:35

МЗС Молдови звертає увагу міжнародних партнерів на укази глави Придністров'я, в яких кілька населених пунктів, підконтрольних Кишиневу, оголошені такими, що "тимчасово перебувають під контролем Молдови".

Про це заявила секретар Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Тетяна Молчан під час зустрічі з учасниками переговорів у форматі "5+2".

На зустрічі з главами дипломатичних місій Росії, України, Словаччини, місії ОБСЄ в Молдові, США і ЄС Молчан виклала позицію влади Молдови щодо "деяких провокаційних дій", зроблених останнім часом представниками Придністров'я.

Представниця МЗС висловила невдоволення недавнім відкриттям "офіційного представництва Придністров'я в Москві під виглядом громадської організації". Вона зазначила, що молдовська влада вважає, що цей крок суперечить положенням молдовсько-російського договору про дружбу і співробітництво, а також зобов'язанням, узятим на себе Москвою як посередником в процесі врегулювання придністровського конфлікту.

Держсекретар також звернула увагу на укази Вадима Красносельського, глави невизнаного Придністров'я, в яких сім населених пунктів лівобережжя Дністра (села Дороцкая, Кошніца, Погребя, Пирита, Кочиєри, Моловата Ноуе і Василівка Дубосарського району), а також село Варниця на правому березі Дністра оголошені такими, що "тимчасово перебувають під контролем Молдови".

Влада Молдови розглядає ці дії як виклик всім міжнародним партнерам, що може дестабілізувати ситуацію в Зоні безпеки і створити новий виток напруженості між двома берегами Дністра, сказала дипломат.

Держсекретар МЗС підкреслила, що такі деструктивні дії паралельно з відкритими заявами представників Придністров'я про їхнє прагнення "отримати міжнародне визнання незалежності ПМР", виключаючи будь-яку альтернативу процесу врегулювання придністровської проблеми, підривають політику малих кроків і заходів зміцнення довіри і підтримки населення в зоні конфлікту.

У цьому контексті молдовський дипломат звернулася до всіх партнерів, які беруть участь в процесі, зокрема до Місії ОБСЄ в Молдові і головуючої в ОБСЄ Словаччини, з проханням відреагувати на дії Тирасполя.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.