У ЄСПЛ підтвердили дату розгляду "кримської скарги" України проти Росії

П'ятниця, 1 лютого 2019, 14:04

Європейський суд з прав людини підтвердив, що 27 лютого у Страсбурзі проведе слухання у справі "Україна проти Росії" щодо Криму.

Про це йдеться у заяві прес-служби ЄСПЛ.

"Європейський суд з прав людини проведе слухання у лютому 2019 року: Україна проти Росії (щодо Криму) (заява № 20958/14) щодо заяв України про порушення Європейської конвенції з прав людини Росією в Криму. Слухання Великої палати розпочнуться 27 лютого о 9:15", - йдеться у повідомленні.

На цьому слуханні ЄСПЛ має розглянути питання прийнятності справи, тобто чи підпадає вона під юрисдикцію суду.

Україна звинувачує Росію у порушенні ключових прав, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини - право на життя, норми про заборону катування, незаконного позбавлення волі, викрадення людей, порушення свободи слова тощо.

Російська сторона пропонувала перенести слухання і надати їм до травня 2019 року час для підготовки коментарів на позицію України, але суд відхилив це прохання.

Раніше суддя ЄСПЛ від України Ганна Юдківська пояснювала, що у справі має бути проведено два слухання і лише одне із них буде відкритим, те що відбудеться 27 лютого.

За практикою ЄСПЛ, між першим слуханням та ухваленням рішення Суду проходить приблизно рік.

Зазначимо, що дата слухання співпала із подіями 5-річної давності у Криму - саме в ніч на 27 лютого 2014 року будівлі Верховної Ради та Уряду АРК захопили озброєні російські військові та встановили на будівлях російські прапори.

Щоб підвищити ефективність розгляду міждержавних справ України проти Росії, минулого року ЄСПЛ вирішив розглянути всі скарги, пов'язані з подіями в Криму, в рамках справи №.20958/14, а скарги, які стосуються подій на Сході України були подані у справі України проти Росії №.8019/16.

Детальніше про це читайте в інтерв’ю "Ключове питання, на яке відповість ЄСПЛ – чи контролювала Росія Крим ще до анексії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.