Словенія і Хорватія звинуватили президента Європарламенту в "історичному ревізіонізмі"

Вівторок, 12 лютого 2019, 13:44

Лідери Словенії та Хорватії розкритикували президента Європарламенту Антоніо Таяні через його заяву, яку дві країни сприйняли як італійські претензії на їхні території.

Про це повідомляє Politico.

Таяні був присутній на церемонії вшанування пам’яті загиблих під час різанини, яка відбулася наприкінці Другої світової війни на кордоні між Італією і Словенією.

"Хай живе Трієст, хай живе італійська Істрія, хай живе італійська Далмація", - сказав Таяні.

Область Істрії включає частини сучасних Італії, Словенії та Хорватії. Далмація є частиною Хорватії. Обидві області були окуповані італійськими фашистами під час Другої світової війни.

Слова консервативного італійського політика викликали різку критику з боку прем'єр-міністрів Словенії та Хорватії.

Таяні звинуватили в "історичному ревізіонізмі" у ставленні до масових вбивств італійців та інших людей, які виступили проти захоплення Трієста Югославією у травні 1945 року. 

Прем'єр-міністр Словенії Мар'ян Шарец висловився у Twitter проти "намагань фальсифікувати історію в Словенії" і заявив, що "те саме відбувається на італійській стороні кордону".

"На жаль, це роблять навіть провідні політики, навіть чиновники ЄС. Історичний ревізіонізм безпрецедентний. Фашизм був фактом і був спрямований на знищення словенської нації", - написав він.

Прем'єр Хорватії Андрей Пленкович, який, як і Таяні, належить до правоцентристської Європейської народної партії, заявив, що заява президента Європарламенту є неприйнятною.

"Я засуджую заяву президента Таяні найсуворішим чином. Те, що він сказав, було неправильним, і я сказав йому це сьогодні по телефону. Уряд Хорватії і я особисто не може приймати заяви, в яких порушується територіальна цілісність Хорватії або містять елементи ревізіонізму", - сказав Пленкович.

Таяні оприлюднив спеціальну заяву з цього приводу, в якій заперечив будь-які натяки на перегляд історії. Він сказав, що "хотів згадати тисячі жертв - в основному італійців, але також хорватів і словенців - однієї з найжахливіших трагедій минулого століття".

Він сказав, що його згадка про Істрію і італійську Далмацію "жодним чином не була територіальною претензією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.