Союзники по НАТО більше не скорочують оборонні витрати, США вітають прогрес – генсек

Середа, 13 лютого 2019, 18:08

Союзники по НАТО більше не скорочують видатки на оборону, і США вітають намір європейських країн-членів та Канади збільшити оборонні витрати до $100 млрд до кінця 2019 року.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції за підсумками зустрічі міністрів оборони Альянсу у Брюсселі, передає кореспондент "Європейської правди".

"Судячи зі звітів, які ми отримали від усіх союзників, ми можемо заявити, що тепер всі союзники припинили урізання (оборонних бюджетів – Ред.), що було протягом багато років до цього. Тепер вони інвестують більше", - сказав Столтенберг.

За словами Столтенберга, з 2016 року європейські союзники по НАТО і Канада витратили додатково $41 мільярд і до 2020 року цей показник зросте до $100 мільярдів. "США визнають прогрес", - зазначив генсек.

"Більшість членів зараз мають плани збільшити видатки до 2% ВВП до 2024 року. Не всі союзники затвердили плани зробити це. Але навіть ті, що не мають планів досягнути 2%, почали збільшувати видатки", - додав він.

Генсек також заявив, що міністри оборони задоволені сигналами, які надійшли у Брюсселі від виконувача обов'язків голови Пентагону Патрика Шанахана. 

"Він має сильне особисту прихильність до Альянсу", - підкреслив Столтенберг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.