Чотирьох євродепутатів затримали через антиядерний протест на військовій базі

фото
Середа, 20 лютого 2019, 14:25

Чотирьох депутатів Європейського парламенту від "Зелених" затримали вранці в середу після прориву на бельгійську військову авіабазу з метою протестувати проти наявності ядерних бомб США на європейській землі.

Про це пише The Guardian.

Троє європейських парламентарів - Моллі Скотт Като, Мішель Рівасі і Тіллі Мец - розгорнули банер на злітно-посадковій смузі для літаків-винищувачів F16 на базі Kleine Brogel на сході країни, закликаючи до без'ядерної Європи. Їх взяли під варту.

Ще одного, Томаса Вайца, заарештували під час демонстрації біля бази разом з 11 іншими активістами з бельгійської групи "Дій за мир".

Депутати Європарламенту "відчули нагальну необхідність дати потужне послання в нинішньому контексті договору про РСМД, який ставиться під сумнів урядами США і Росії", - сказав прес-секретар одного з членів Європарламенту, додавши, що цей договір сприяє європейській безпеки.

Депутати Європарламенту користуються певним імунітетом від судового переслідування, але незрозуміло, чи охоплюватиме він закони про державну безпеку, які передбачають п'ять років позбавлення волі.

У прес-релізі групи "Зелені/EFA" у Європарламенті йдеться, що "в той час, коли ядерна напруга піднімається на міжнародній арені, депутати вирішили діяти, щоб оповістити громадськість і поставити серйозне питання щодо ядерного роззброєння. Їхня діяльність ґрунтується на трьох вимогах: вивезення ядерних бомб США, розміщених у Європі, ратифікація всіма державами-членами ЄС Договору про заборону ядерної зброї та створення у Європі зони, вільної від ядерної зброї".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.