Microsoft заявила про атаки російських хакерів на аналітичні центри ЄС

Середа, 20 лютого 2019, 16:40

Корпорація Microsoft повідомила, що протягом 2018 року хакери здійснили атаки на аналітичні центри, пов'язані з політикою ЄС, зокрема на Німецьку раду з міжнародних відносин, Інститут Аспена та Німецький фонд Маршалла.

Загалом 104 сторінки, що належать людям з цих трьох організацій, розташованих у Бельгії, Франції, Німеччині, Польщі, Румунії та Сербії, були атаковані хакерами у вересні-грудні, йдеться у повідомленні компанії.

Microsoft "впевнена, що багато з атак йдуть від групи, яку ми називаємо Strontium", сказав Том Берт, віце-президент з питань безпеки і довіри споживачів, посилаючись на хакерську групу, більш відому як Fancy Bear, пов'язану з російською службою розвідки ГРУ.

Останні хакерські кампанії були спрямовані на отримання облікових даних співробітників і встановлення шкідливих програм на комп'ютери, повідомляє Microsoft. Атаковані організації регулярно взаємодіють з політичними гравцями та партіями, тобто хакери можуть отримати конфіденційну інформацію посадових осіб.

Захід звинуватив російську військову розвідку в управлінні глобальними кібератаками, спрямованими на установи від спортивних антидопінгових органів до АЕС та лабораторій з дослідження хімічної зброї. Наприклад, 4 жовтня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що четверо співробітників ГРУ РФ шляхом кібервтручання намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України.

Групу Fancy Bear підозрюють, зокрема, в здійсненні масштабної атаки на внутрішню мережу Бундестагу в травні 2015 року та на сервери МЗС і Міноборони Німеччини на початку 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.