Курди закликають держави Європи зберегти сили в Сирії вслід за кроком США

П'ятниця, 22 лютого 2019, 14:17

Курдське керівництво, яке контролює більшу частину півночі Сирії, привітало рішення США зберегти 200 американських військових у Сирії після виходу з країни, заявивши, що воно захистить регіон і може заохотити європейські держави зберегти сили там.

Про це пише Reuters.

"Ми оцінюємо рішення Білого дому позитивно", - сказав агентству Абдулкарім Омар, співголова зовнішньополітичних відносин регіонy, що утримується Сирійськими демократичними силами.

Білий дім у четвер оголосив про плани зберегти "маленькі миротворчі сили" в Сирії, частково скасовуючи грудневе рішення президента Дональда Трампа вивести всі 2 тисячі військових.

"Це рішення може заохотити інші європейські держави, особливо наших партнерів по міжнародній коаліції проти тероризму, зберегти сили в регіоні", - додав Омар.

"Я вважаю, що збереження низки американських військ і більшої кількості (інших) військ коаліції з повітряним захистом відіграватиме роль у забезпеченні стабільності та захисту регіону", - сказав він.

Курди, які прагнуть автономії в Сирії, зверталися також до уряду президента Башара Асада та Росії, шукаючи гарантій безпеки, зокрема перед загрозою з боку Туреччини.

"Я вважаю, що ці сили в цьому регіоні будуть мотивацією, стимулом, а також засобом тиску на Дамаск, щоб спробувати серйозно провести діалог для вирішення сирійської кризи", - сказав Омар.

Раніше командир підтримуваних США Сирійських демократичних сил закликав західні країни залишити близько 1000-1500 військових в країні, щоб допомогти їм у боротьбі проти "Ісламської держави".

Франція раніше заявляла, що збереже присутність своїх військ в північній частині Сирії, бо вважає, що бойовики "Ісламської держави" не були знищені і продовжують загрожувати інтересам країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.