У Орбана хочуть надати дипломатичний статус російському банку – ЗМІ

Субота, 23 лютого 2019, 11:34

Уряд Угорщини планує надати ряд привілеїв російському Міжнародному інвестиційному банку (МІБ), який цього року відкриє свою штаб-квартиру у Будапешті.

Про це повідомляє портал Emerging Europe з посиланням на внесеній в угорській парламенті пропозиції керівної партії "Фідес".

Згідно з пропозицією, МІБ буде звільнений від будь-яких фінансових розслідувань, реєстрації органами влади, стандартів звітності, податків, зборів, обмежень на експорт-імпорт та всіх юридичних процедур, що проводяться угорською судовою системою, крім випадків, коли банк відмовиться від свого імунітету.

Витрати, пов'язані з приміщеннями, орендою та забезпеченням банку, покриватимуться з коштів угорських платників податків.

Крім того, офіси банку будуть повністю контролюватися МІБ. Влада Угорщини зможе увійти до будівель банку лише за його згодою.

Співробітники банку будуть користуватися повним дипломатичним імунітетом, а Угорщина забезпечить, щоб гості МІБ мали змогу в'їхати до країни "без огляду на їх громадянство". На практиці банку буде надано аналогічне правове становище як дипломатичних представництв або місцевих представництв міжнародних організацій.

Уряд стверджує, що переїзд МІБ до Будапешта посилить угорську столицю як фінансовий вузол. Проте Зіта Гурмай, депутат від соціалістичної партії, зазначила, що загальний баланс МІБ становить 2,5 відсотка від балансу найбільшого угорського банку OTP, і що МІБ буде лише 17-м найбільшим банком країни.

В опозиції додають, що МІБ є "троянським конем Путіна" і заявляють, що пропозиція уряду дозволяє росіянам можливість роботи в ЄС, що може створити серйозну проблему національної безпеки.

МІБ є правонаступником колишнього банку радянської економічної інтеграції.

Очікується, що угорська філія банку буде відкрита протягом другої половини 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.