Суд ООН закликав Британію завершити управління архіпелагом Чагос

Понеділок, 25 лютого 2019, 21:01

Міжнародний суд ООН у понеділок закликав Британію відмовитися від контролю над островами Чагос в Індійському океані.

Суд визнав, що Британія незаконно відділила архіпелаг Чагос від своєї тогочасної колонії Маврикія у 1965 році, повідомляє Reuters. Це трапилось за три роки до того, як Лондон надав незалежність Маврикію.

На початку 1970-х років Британія виселила майже 2 тисячі жителів архіпелагу на Маврикій і Сейшельські острови, щоб звільнити територію на найбільшому острові Дієго-Гарсія, яку згодом здала в оренду США для розміщення там авіабази.

У консультативному висновку, який не має обов’язкової сили, суд ООН заявив, що Британія діяла незаконно в процесі деколонізації і повинна відмовитися від контролю над островами, які вона сьогодні називає британською територією в Індійському океані.

Суд наполегливо закликав Велику Британію передати острови Маврикію. Головуючий суддя Абдулкаві Юсуф в короткому викладі рішення заявив, що Британія "зобов'язана якнайшвидше покласти край управління островами Чагос".

Протягом багатьох років виселені чагосці закликали Лондон дозволити їм повернутися. У 2016 році Велика Британія продовжила термін оренди острова Дієго-Гарсія до 2036 року Сполученим Штатам і сказала, що вислані остров'яни не можуть повернутися назад.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.