Естонія: міністр спростовує непокору російськомовних у батальйоні піхоти і "терор" щодо естонців

Четвер, 28 лютого 2019, 15:23

Депутат естонського парламенту Мартін Хельме заявив, що в розташованому в Їхві Віруському піхотному батальйоні російськомовні строковики тероризують естонців, проте міністр оборони Естонії Юрі Луйк спростував це твердження.

Про це пише ERR.

За словами Луйкa, депутат Рійгікогу навів ряд узагальнених тверджень про дії, які в разі їх підтвердження були б повністю неприпустимими в Силах оборони.

"Тим не менш, я можу підтвердити, що чутки, які до вас дійшли, здебільшого не відповідають дійсності", - підкреслив Луйк.

12 лютого Хельме звернувся до Луйка з листом, в якому написав таке: "До мене дійшла інформація, що в Віруському піхотному батальйоні спостерігається непокора з боку російськомовних солдатів і терор на національному ґрунті стосовно естонських строковиків. Російськомовні строковики перебувають там в більшості, вони переважно відмовляються говорити естонською як зі своїми товаришами по службі, так і з особами вищого рангу. Під час виконання естонського гімну вони голосно співають російський гімн і тероризують естонських хлопців, які перебувають в меншості. Були і випадки прямого насильства. Нещодавно стався вкрай сумний інцидент, коли 16 російських хлопців в прямому сенсі цього слова побили одного естонського хлопця, так що той опинився в лікарні".

Луйк підтвердив, що у Віруському піхотному батальйоні дійсно нещодавно сталася бійка між строковиками.

"Для з'ясування обставин цього інциденту командир батальйону почав дисциплінарне провадження. У рамках кримінальної справи обставини вивчає і поліція. Перш ніж робити остаточні висновки, треба почекати з'ясування всіх обставин", - зазначив Луйк.

"Пов'язувати цей інцидент з етнічною приналежністю, ґрунтуючись на поточній інформації, було б безпідставно", - підкреслив міністр.

За його словами, радше подібні інциденти як в армії, так і за її межами можна пов'язати з недоліками в освіті та вихованні молодих людей.

"Я можу запевнити вас, що в Силах оборони різними проблемами опікуються постійно, системно і пропорційно, а також незалежно від рангу, статі, національності, рідної мови або інших відмінностей", - підкреслив Луйк.

Міністр окремо наголосив, що російськомовні призовники складають менше третини від загального числа строковиків Віруського піхотного батальйону. Багато з них достатньою мірою володіють естонською мовою, щоб успішно брати участь в навчанні, а тим, хто потребує поліпшення своїх мовних навичок, таку допомогу надають, додав Луйк.

За його словами, після відновлення державної незалежності російськомовні строковики служили у всіх частинах Сил оборони, і ця ситуація залишається незмінною і понині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.