Литва заблокувала інвестиції російського олігарха через ризик збору даних для армії РФ

Вівторок, 5 лютого 2019, 13:41

Литва заблокувала намір російського холдингу інвестувати в одну з литовських компаній, оскільки її могли використовувати для збору картографічних даних для російської армії. 

Про це заявила у вівторок литовська розвідка, пише Delfi.lt.

У звіті загроз нацбезпеці, підготовленому Департаментом державної безпеки і Другим департаментом оперативних служб при Міністерстві оборони, описується випадок, коли холдинг російського олігарха Владіміра Євтушенкова "Система" через керовану його сином інвесткомпанію купував литовську фірму, що спеціалізується на картографуванні і аерозйомці.

В цей же час під контролем "Системи" перебувала російська компанія "Кронштадт", яка кілька років тому перемогла на конкурсі обладнання центру електронних картографічних даних.

За даними розвідки, існувала велика ймовірність того, що після придбання інвестори спробували б "скористатися прикриттям діючої в державах ЄС компанії і замаскувати збір даних для російських збройних сил".

"Згадана дія відповідає modus operandi (образу дії) російської розвідки і служб безпеки, коли для діяльності проти національних інтересів країн ЄС використовуються місцеві компанії", - йдеться в документі.

У ньому також наголошується, що Росія прагнутиме зібрати більше картографічних даних, які б дозволили ефективно використовувати системи запуску ракет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.