Російські канали можуть покарати за репортажі про борців за свободу Литви

Середа, 16 січня 2019, 13:00

Литовська Комісія з телебачення і радіомовлення найближчим часом вирішить, чи починати розслідування щодо російських телеканалів "Росія 24" і PBK Lietuva. Розглядатиметься питання про можливе порушення при інформуванні про партизанський рух в радянські роки і події 13 січня 1991 року в Литві.

Про це пише Delfi.lt з посиланням на BNS.

Голова Комісії Мантас Мартішюс повідомив, що з приводу цих двох телеканалів подані скарги, яким дадуть оцінку на найближчому засіданні комісії на наступному тижні. Одну зі скарг на "Росія 24" подали консерватори Лаурінас Касчюнас і Аудронюс Ажубаліс.

"У скарзі просять оцінити, чи не порушені вимоги щодо забороненої інформації. Будь-яка людина Литовської Республіки, побачивши по телебаченню або почувши по радіо якусь інформацію, яка, як їй здається, порушує закони, (може на це поскаржитися, - Ред.), а комісія зобов'язана провести розслідування", - сказав Ажубаліс.

У згаданому телерепортажі показана церемонія вручення Премії свободи партизанам, йдеться, що вони "боролися на боці Гітлера", і нібито вбили "тисячі мирних жителів".

Мартішюс зазначає, що в зв'язку поширюваною "Росія 24" інформацією вже велося розслідування у минулому році, за результатами ще одного розслідування інформації, що підбурює до війни і ненависті, комісія ухвалить рішення наступного тижня.

"Є скарга ще одного громадянина на канал PBК, в ній йдеться про те, що в новинній передачі "Час" містилася інформація, що ображає і принижує учасників подій 13 січня 1991 року. Це може бути інформацією, що підбурює до нетерпимості" , - пояснив він.

Національні і європейські правові акти передбачають різні процедури щодо каналів, зареєстрованих в державах ЄС і в третіх країнах. Литва в зв'язку з підбурюванням до війни і ненависті раніше застосовувала щодо деяких російських каналів максимальні обмеження на трансляцію терміном в один рік.

У жовтні 2017 року Литва на півроку припинила ретрансляцію російського телеканалу ТВЦi.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.