ЄС і Чорногорія домовилися про спільні прикордонні операції

Вівторок, 5 лютого 2019, 16:21

Європейська комісія та Чорногорія парафували угоду, яка дозволить розгортати європейські бригади прикордонної та берегової охорони в балканській країні.

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

Після набуття чинності угоди прикордонне агентство ЄС зможе надавати допомогу Чорногорії в управлінні кордонами та здійснювати спільні операції з Чорногорією, зокрема у випадку різкої зміни міграційних потоків.

"Сьогодні ми робимо ще один крок для зміцнення нашої співпраці з західними балканськими партнерами, коли йдеться про управління кордоном, міграцію та безпеку", - сказав єврокомісар з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос.

У 2016 році Єврокомісія зміцнила мандат Європейської прикордонної та берегової охорони, щоб дозволити її розгортання в сусідніх з ЄС країнах. Відповідно до цих правил, агентство може здійснювати розгортання та спільні операції на території сусідніх країн, що не входять до ЄС, за умови попереднього укладення угоди між ЄС та відповідною країною.

Проект договору буде офіційно підписаний пізніше, після того, як обидві сторони завершать необхідні юридичні процедури. Також його має затвердити Європарламент.

Це вже п’ята подібна угода ЄС із країнами Західних Балкан. Минулого року таку угоди були підписані із Албанією, Македонією, Сербією, а в січні цього року - з Боснією і Герцеговиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.