18 країн ЄС закликають блок діяти у разі втручання РФ в українські вибори - ЗМІ

П'ятниця, 8 лютого 2019, 11:45

Вісімнадцять країн-членів Європейського союзу закликали блок бути "готовим діяти" на підтримку України у випадку, якщо Росія спробує підірвати президентські та парламентські вибори в країні.

Про це йдеться у документі, з яким ознайомилось RFE/RL.

У дискусійному документі під назвою "Збереження України на її європейському шляху" 18 країн також заявляють, що блоку слід "уникати втоми ЄС від України чи втоми України від ЄС".

Документ, зміст якого чиновники ЄС не мали права оприлюднювати, був схвалений представниками Австрії, Бельгії, Великої Британії, Хорватії, Чехії, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Ірландії, Латвії, Литви, Мальти, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії та Швеції.

Його будуть обговорювати, коли міністри закордонних справ ЄС зберуться в Брюсселі 18 лютого, щоб обговорити політичну ситуацію в Україні перед президентськими виборами.

У документі сказано, що майбутні вибори будуть "тестом для України: для її демократії, реформ, стійкості та орієнтації. Ключовим інтересом ЄС залишається зберегти Україну на європейському шляху реформ і продовжувати її підтримку".

У ньому зазначається, що "виклики для кампанії є складними, а українська стійкість буде ключовою у випадку російського втручання", зазначивши, що Москва буде "прагнути впливати на вибори шляхом підтримки своїх бажаних кандидатів, кібератак та кампаній з дезінформації".

18 країн ЄС закликають до вжиття заходів для протидії "фальшивому російському наративу про Україну як failed state" (неспроможну державу).

Згідно з документом, Брюссель також повинен "надавати додаткову допомогу, зокрема гуманітарну допомогу" для сходу України.

У документі міститься похвала українському керівництву, яке разом з "енергійним громадянським суспільством та міжнародною спільнотою доклало значних зусиль для сприяння життєво важливим реформам та зміцненню стійкості України та її європейської орієнтації".

"За останні п'ять років реформи були більш глибокими і великими, ніж за попередні 22 роки її пострадянського життя", - йдеться в документі, посилаючись на "прогрес, досягнутий у сфері децентралізації, реформи державного управління, дерегуляції, пенсійної системи та прозорості".

Проте він підкреслює, що створення "повністю незалежного і ефективного" антикорупційного суду має вирішальне значення для надання "антикорупційному порядку денному життєво важливого і незворотного поступу, незалежно від політичного керівництва, яке прийде з виборами".

Брюссель закликає Київ "захистити амбіційне і енергійне громадянське суспільство і притягнути відповідальних за залякування і напади на активістів громадянського суспільства і журналістів до правосуддя".

Влада також повинна забезпечити "плюралістичний, незалежний та доступний медіапростір", а також "належним чином профінансований та діючий громадський телеканал", йдеться в документі.

Раніше повідомлялося, що в лютому міністри закордонних справ країн ЄС обговорять введення нових санкцій проти Росії через загострення ситуації в Азовському морі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.