Трамп хоче в п'ять разів збільшити плату за розміщення військ США – ЗМІ

Неділя, 10 березня 2019, 11:41

Президент США Дональд Трамп знайшов спосіб реалізувати одну зі своїх давніх вимог – змусити союзників платити більше за оборону.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланнм на американських і іноземних чиновників.

Зокрема, Трамп зі своїми помічниками обговорює ідею збільшення плати за розміщення американських військових на території держав-союзників. Передбачається, що союзники платитимуть повну ціну за розміщення плюс 50%. Таким чином союзникам можуть виставити рахунок за розміщення американських військових на суму в п’ять разів більшу за ту, що вони платять зараз.

Видання зазначає, що союзники США вважають формулу Трампа "ціна+50%" грабіжницькою.

Така формула може стати глобальним стандартом, але особливо зачепить інтереси таких союзників США, як Німеччина, Японія та Південна Корея. При цьому, за даними джерел, про нову вимогу під час переговорів повідомили принаймні одній державі-союзнику.

За словами одного з представників адміністрації США, поки не йдеться про формальну пропозицію чи відповідну політику, однак подібні розмови мають на меті привернення уваги до того, про що неодноразово говорив американський президент – необхідності того, щоб союзники брали на себе тягар власної оборони і платили більше.

Варто зазначити, що нещодавно зі збільшеними вимогами США зіткнулася Південна Корея, яка у минулому місяці погодилася заплатити майже мільярд доларів за розміщення у країні 28,5 тисяч американських військових, що на понад 8% більше, ніж попередній платіж. При цьому Сеул хотів укласти п’ятирічну угоду, однак американська сторона погодилась укласти її лише на рік з огляду на можливе застосування формули "ціна+50" вже з наступного року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.