Російських хакерів підозрюють в атаці на держустанови Болгарії

Вівторок, 12 березня 2019, 10:33

Хакерська група Fancy Bear, пов'язана з російською військовою розвідкою, підозрюється в нападах 2015 року на сайти Центральної виборчої комісії, МВС та деяких інших інституцій Болгарії під час виборів у країні.

Про це заявив керівник відділу кібезлочинності Головної дирекції з боротьби з організованою злочинністю Болгарії Явор Колев, пише Vesti.bg.

"Група пов'язана з російською військовою розвідкою і підозрюється в нападах на болгарські сайти в 2015 році під час виборчого процесу, а також у маніпуляціях з виборчим процесом в США. Інша група - це представники Китайської народної армії, яких ФБР звинувачує в різних кіберзлочинах", - заявив Колев, додавши, що в більшості випадків цей вид злочинів є транскордонним.

Посольство Росії в Болгарії заперечило твердження про хакерську атаку на болгарські державні органи та втручання в місцеві вибори 2015 року, повідомляє ТАСС.

"В черговий раз з жалем змушені констатувати голослівні звинувачення на нашу адресу. Російська сторона неодноразово і на найвищому рівні спростовувала звинувачення у втручанні в виборчі процеси за кордоном", - сказав представник російської дипломатичної місії в Софії.

Захід звинуватив російську військову розвідку в управлінні глобальними кібератаками, спрямованими на установи від спортивних антидопінгових органів до АЕС та лабораторій з дослідження хімічної зброї. Наприклад, 4 жовтня міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що четверо співробітників ГРУ РФ шляхом кібервтручання намагалися отримати дані міжнародного слідства у справі катастрофи малайзійського "Боїнга" на сході України.

Групу Fancy Bear підозрюють, зокрема, в здійсненні масштабної атаки на внутрішню мережу Бундестагу в травні 2015 року та на сервери МЗС і Міноборони Німеччини на початку 2018 року.

Корпорація Microsoft 20 лютого повідомила, що протягом 2018 року хакери Fancy Bear здійснили атаки на аналітичні центри, пов'язані з політикою ЄС, зокрема на Німецьку раду з міжнародних відносин, Інститут Аспена та Німецький фонд Маршалла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.