Венеціанка нагадала Україні про проблему з е-декларуванням активістів

Субота, 16 березня 2019, 09:05

Європейська комісія за демократію через право (відома як "Венеціанська комісія") ухвалила висновок про проблеми з поводженням держави із громадськими організаціями, у якому йдеться зокрема про Україну.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди", що має у розпорядженні текст висновку "Венеціанки", ухвалений на засіданні, що відбувається 15-16 березня.

Значна частина зауважень Венеціанської комісії не дотичні до України і стосуються зокрема, держав, які запроваджують обмеження щодо організацій із іноземним фінансуванням (як-то Росія). Водночас, серед проблемних норм що діють на європейському континенті, згадані також українські – а саме запроваджена у 2017 році норма, яка прирівняла антикорупційних активістів до державних службовців у частині публічного звітування про доходи та витрати.

Як відомо, рік тому "Венеціанка" вже ухвалювала рішення з детальною критикою як діючих в Україні норм про е-декларування громадських активістів, так і альтернатив, запропонованих президентом Порошенком.

Новий висновок Венеціанської комісії роз’яснює всім державам-членам РЄ відмінність між публічним декларуванням статків публічних службовців  та "зобов'язання щодо звітування", яке є доречним для громадських організацій. Зокрема, пояснюється, що публічне розкриття інформації до доходи не може бути обгрунтована "метою боротьби з фінансуванням тероризму та відмивання коштів".

Також ВК закликала держави-члени РЄ  уникати надмірного державного моніторингу, який ускладнював би роботу ГО.

Як відомо, Венеціанська комісія є органом Ради Європи, що досліджує законодавство держав-членів РЄ. Висновки ВК носять рекомендальний характер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.