Ердогана засудили за демонстрацію відео новозеландського теракту на мітингах

Понеділок, 18 березня 2019, 13:42

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс заявив, що рішення турецького президента публічно демонструвати кадри зі стрілянини у Крайстчерчі може поставити під загрозу новозеландців.

Про це пише DW.

П'ятдесят людей загинули в нападах на дві мечеті в новозеландському місті в п'ятницю. Ймовірний бойовик, австралієць Брентон Таррант, транслював бійню наживо на Facebook. Відтоді соціальні мережі намагаються видалити вірусне відео зі своїх платформ.

Тепер кадри з'явилися на декількох політичних мітингах в Туреччині. Президент Реджеп Таїп Ердоган цими вихідними використав уривки із запису на мітингах, які транслювати по телебаченню, з метою наростити електоральну підтримку, йдеться у повідомленні.

На гігантський екран виводили уривки з маніфесту бойовика, зазначаючи, що підозрюваний нібито зробив погрози турецьким мусульманам.

Коли Пітерса запитали про використання Ердоганом кадрів, він сказав, що це "абсолютно нечесно".

"Будь-що такого роду, що спотворює цю країну, враховуючи, що це був не новозеландський громадянин, загрожує майбутньому і безпеці жителів Нової Зеландії і нашого народу за кордоном", - сказав він.

Міністр додав, що він дав зрозуміти турецькому міністру закордонних справ Мевлуту Чавушоглу і заступнику віце-президента Туреччини, що імідж країни не повинен спотворюватися.

"Ми за вільне і відкрите суспільство ... ми не почали і не привели до цієї катастрофи, і вони зрозуміли це", - сказав він.

Влада Нової Зеландії наказала новинам та користувачам соціальних мереж не поширювати запис. Facebook заявив, що зняв 1,5 мільйона відеозаписів у перші 24 години після нападу, але критики звинуватили компанцію в тому, що вона занадто повільна. Новозеландський підліток, звинувачений в розповсюдженні кадрів, постав перед судом в понеділок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.