Лідери президентських перегонів розказали, як миритимуться з Польщею та Угорщиною

Понеділок, 25 березня 2019, 12:08

Лідери президентських перегонів, які називають себе проєвропейськими, розкрили свій план щодо налагодження конфліктних відносин з сусідами Польщею та Угорщиною.

Про це йдеться у статті "Європейської правди", опублікованій за підсумками опитування штабів Володимира Зеленського, Петра Порошенка, Юлії Тимошенко та Анатолія Гриценка.

У штабі Порошенка заявили, що за 5 років його президентства, "незважаючи на всі складнощі та гібридні провокації Кремля, вдалося вирівняти відносини з Польщею, вибудувати нову якість міжособистісних відносин з керівництвом цієї країни".

Водночас у штабі чинного президента не згадали про проблеми, які виникли у міждержавних відносинах за час каденції Порошенка, наприклад, про "гробову війну" за часів президента Дуди та заблоковані президентські візити.

Що стосується відносин  з Угорщиною, у штабі Порошенка не бачать невиконаних Україною домовленостей. "Будапешт отримав всі необхідні роз’яснення щодо висловлених ним застережень; наші пропозиції щодо подальшого діалогу залишаються на столі", - заявили у Порошенка.

Гра з "фашизмом": чому Угорщина підвищує ставки у тиску на Україну

У штабі Юлії Тимошенко нагадали, що саме Україна зараз має виконати обіцяне для розблокування діалогу з Угорщиною, і загалом вважають можливим владнання проблем у відносинах із сусідами, якщо вирішити проблемні питання.

"Одним із перших пріоритетів Тимошенко після перемоги буде нормалізація відносин із сусідами. Для України є неприпустимою розкішшю існування старих і появу нових подразників", - заявили у кандидатки.

Обіцянки на тлі могил: чим поступився Порошенко на зустрічі з президентом Польщі

Зеленський пообіцяв шукати компроміс з поляками, але у нього немає ідей щодо угорської кризи. "Сторінки нашого спільного підручника з історії написані кров‘ю, не треба забувати, але наше майбутнє не може бути заручником нашого минулого", - заявили у його штабі.

Анатолій Гриценко готовий до взаємних поступок з Польщею: "Повинні бути кроки назустріч з  обох боків". Він також вважає можливим домовитися з Будапештом: "Ми приречені на партнерство. Водночас наступати на наші інтереси ми не дамо", - заявили у штабі кандидата.

Детальніше читайте у статті: "Від ЄС до ядерної зброї: зовнішня політика Зеленського, Порошенка, Тимошенко і Гриценка".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.