Австрія: ультраправого активіста запідозрили у зв'язках з новозеландським терористом

Вівторок, 26 березня 2019, 16:05

Австрійська контррозвідка BVT обшукала квартиру лідера націоналістичного Ідентаристського руху після того, як він отримав "непропорційно велику пожертву" від особи, названої Таррант. Таке ж прізвище має підозрюваний у масовому розстрілі в новозеландському Крайстчерчі.

Про це пише AP

Мартін Селнер повідомив у соціальних мережах, що поліція обшукала його квартиру в понеділок і вилучила електронні пристрої. Прес-секретар Міністерства внутрішніх справ Австрії, підтвердив у вівторок, що обшук квартири Селнера у Відні здійснили на прохання прокурорів у місті Грац.

"Будь-який зв'язок між нападником у Крайстчерчі та членами ідентаристів в Австрії має бути всебічно і безжалісно досліджений", - повідомив австрійський канцлер Себастьян Курц, додавши, що говорив про це з міністром юстиції Йозефом Мозером.

"Важливо, щоб незалежна система правосуддя використовувала всі необхідні засоби та ресурси для проведення розслідування разом з службами безпеки та розкриття цих мереж", - сказав він. "Необхідна тотальна ясність про всі екстремістські заходи", - додав канцлер.

У прокуратурі Граца заявили, що наткнулися на пожертвування в рамках існуючого розслідування щодо компанії Селнера на предмет можливих фінансових правопорушень.

Ердоган знову показав відео новозеландського теракту на мітингу попри критику

"Метою розслідування є вивчення зв'язків між Селнером і нападником у Крайстчерчі", - сказав речник прокуратури.

Він відмовився підтверджувати, коли відбулося пожертвування, але сказав, що воно набагато вище, ніж інші внески, зроблені на користь Селнера або його руху.

"Більшість пожертвувань були в межах від двох до трьох цифр, тоді як це пожертвування було в межах чотирьох цифр", - сказав представник прокуратури.

"Я не маю ніякої причетності до атаки", - сказав Селнер, додавши, що він пожертвує гроші благодійній організації.

Він висловив думку, що причиною пожертвування може бути спроба провокації репресивних заходів проти "патріотів".

Новозеландський терорист у 2018 році був у Болгарії, прокуратура почала перевірку

Австрійська влада заявила минулого тижня, що стрілок у Крайстчерчі відвідував Австрію, але відмовилася підтвердити, коли і чи він зустрічався з будь-якими ультраправими активістами під час своєї поїздки.

Деякі антимусульманські погляди Тарранта співзвучні руху Селнера. Група близька до націоналістичної Партії свободи, яка є частиною коаліційного уряду країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.