ЄС виділив €104 млн на проекти з енергоефективності житлових будинків в Україні

Четвер, 28 березня 2019, 19:00

Європейський союз виділив 104 млн євро на реалізацію програм із підвищення енергоефективності житлового фонду України.

Про це заявила координатор сектору енергетики Представництва ЄС в Україні Ольга Бороданкова в ході церемонії підписання угоди про запуск програми фінансування проектів утеплення будинків для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), пише УНІАН.

"У рамках впровадження програми підвищення енергоффектівності в житлових будинках Європейський союз спрямував 104 млн євро. На сьогодні це найбільша сума з існуючих і впроваджуваних програм Євросоюзу в Україні, що свідчить про те, наскільки відкритий Євросоюз до надання допомоги Україні", - повідомила Бороданкова.

Вона зазначила, що ЄС і надалі готовий підтримувати мешканців України, які "готові змінити свої споживчі звички" у бік впровадження енергоефективних заходів.

Як зазначив присутній на заході віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, загалом у держбюджеті на фінансування Фонду енергоефективності закладено 1,6 млрд грн.

В уряді заявили, що "промисловий безвіз" з ЄС можливий у 2020 році

"Загальна сума фінансування фонду на рівні 1,5 млрд грн, які вже на рахунках фонду. Цього року закладено в бюджеті 1,6 млрд грн і кошти від донорів у розмірі 100 млн євро", - повідомив Зубко.

На початку червня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон про створення в Україні Фонду енергоефективності, метою якого є надання фінансової та технічної допомоги для енергомодернізації житлового фонду України. Частина коштів для роботи Фонду надається міжнародними донорами - урядом Німеччини та Європейською комісією. 

Фонд надаватиме кошти для реалізації проектів термомодернізації, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення ефективних опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання, а також заміни наявних систем і устаткування на більш ефективні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.