Благодійний фонд принца Чарльза виявився пов'язаним з мережею офшорів РФ

Вівторок, 5 березня 2019, 08:43

Російський інвестбанк, голова якого зустрічався з принцом Чарльзом, керував мережею офшорних компаній, через які з Росії були виведені мільярди доларів.

Про це пише BBC.

Міжнародне розслідування виявило, як мережa офшорів отримувала гроші від компаній, пов'язаних з масштабною аферою. Йдеться про російського олігарха Рубен Варданяна, колишнього голову інвестиційного банку "Тройка Діалог".

Гроші, які надходили з офшорної мережі, прямували, зокрема, в Благодійний фонд принца Уельського на реставрацію історичного маєтку XVIII століття Дамфріс-Хаус в Шотландії.

У фонді заявили, що пожертвування Варданяна проходили ретельну юридичну перевірку, яка не виявила приводів для побоювань.

Мережу з понад 70 офшорних компаній виявили ​​в результаті витоку бази 1,3 млн банківських транзакцій, доступ до якої отримав Центр дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP). Організація надала доступ до документів журналістам BBC та The Guardian.

У період між 2009 і 2011 роками Благодійний фонд принца Уельського отримав три платежі на загальну суму 202 тисячі доларів через литовський банк Ukio, який закрили 2013 року.

Платежі надсилала компанія Quantus Division Ltd, яка, як випливає з опублікованих документів, була частиною мережі офшорів, використаних для виведення мільярдів доларів з Росії.

Мережею керував московський інвестиційний банк "Трійка Діалог", генеральним директором якого був Варданян.Протягом ряду років Варданян підтримував особисті та ділові відносини з принцом Чарльзом.

У 2010 році банкір відвідав захід в Віндзорському замку, присвячений вірменській культурі. Там виступав принц Чарльз, який говорив про плани реставрації Дамфріс-Хауса.

 

Мережа цих компаній була створена "Трійкою" для обслуговування клієнтів, багато з яких відносяться до російської еліти. Вони використовувалися для переміщення коштів по всьому світу, як в бізнес-цілях, так і для особистого користування.

Ці гроші йшли на найрізноманітніші потреби - від покупки нерухомості в Великобританії, яхт і творів мистецтва до квитків на чемпіонат світу з футболу.

Рубен Варданян і його партнери 2011 року заробили 1 млрд доларів, продавши "Трійку" державному Сбербанку

В документах, з якими ознайомилася BBC, йдеться, що в призначенні платежів, які надходили на адресу Quantus Division Ltd і інших задіяних в офшорній мережі компаній, вказувалося, що вони йдуть в оплату продуктів харчування, електроніки, будматеріалів і навіть сантехніки.

Всі ці "закупівлі", однак, здійснювалися компаніями, у яких не було офісів і співробітників, і щодо яких немає свідчень реального ведення торговельної діяльності. Це може говорити про те, що в дійсності жодні з цих поставок не здійснювалися, йдеться у матеріалі.

З документів також випливає, що десятки мільйонів доларів надходили в компанії, що входили в мережу, від інших компаній, які були пов'язані з тяжкими злочинами.

Серед них одна з найбільших в Росії афер, розкрита юристом Сергеєм Магнітським: шахрайство з податками на суму 230 млн доларів.

Витік банківських даних з Ukio Bancas показує, що компанію, які заробили на тій афері, провели через схему "Трійки" 123 млн доларів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: