Австрія планує обговорити в Брюсселі питання цензури в Україні

П'ятниця, 8 березня 2019, 16:08

Голова МЗС Австрії Карін Кнайссль має намір винести питання заборони в’їзду австрійського журналіста в Україну на обговорення міністрів закордонних справ ЄС.

Про це повідомив представник австрійського МЗС Петер Гушельбауер, повідомляє видання Kleine Zeitung.

За його словами, наступного тижня у зв’язку зі скандалом довкола журналіста Крістіана Вершютца голова МЗС Австрії планує викликати на розмову посла України Александра Щербу. Оскільки сама Кнайссль перебуватиме в Москві і в Брюсселі, з українським дипломатом поспілкується генеральний секретар у закордонних справах Йоганнес Петерлік.

Також Кнайссль хоче включити це питання до порядку денного зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 18 березня в Брюсселі. Глава австрійської дипломатії раніше засудила заборону на в'їзд для журналіста як "неприпустиму цензуру в Європі".

Офіс австрійського канцлера раніше повідомив, що канцлер Себастіан Курц розділяє критику Кнайссль щодо заборони на в'їзд, а сам Курц буде у тісній координації з МЗС стосовно цього питання.

Крістіан Вершютц - шеф українського бюро австрійського телеканалу ORF. Українська депутатка Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook повідомила, посилаючись на свої джерела, що СБУ заборонила Вершютцу в’їзд в Україну через загрозу, яку він становив для національної безпеки.

За її словами, від початку збройного конфлікту в Криму і на Донбасі Вершютц висвітлював події в Україні, "широко використовуючи штампи кремлівської пропаганди, тиражуючи фейки від "Раша тудей", що дискредитують діяльність Збройних сил України, заперечують агресію Російської Федерації проти України, а бойовиків регулярної армії РФ називав "ополченцями".

Крім того, за її словами, Вершютц відвідував окупований Крим і ОРДЛО, порушуючи українське законодавство.

Вершютц заявляє, що хоче вивчити рішення про заборону, оскільки ще не бачив його. Він каже, що має законний вид на проживання в Україні до кінця червня цього року. Журналіст стверджує, що нинішнє керівництво України шукає виправдання, аби не пустити його, бо "не задоволене критичним висвітленням ситуації зі свободою преси і скандалів з приводу закупівель зброї під час війни".

У СБУ наразі офіційно не коментували інформацію про заборону для австрійського журналіста.

ЄС відомо про рішення української влади заборонити в'їзд в Україну Вершютцу й там очікують, що такі рішення будуть прийняті відповідно до основних прав і свобод, включаючи Європейську конвенцію про права людини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.