Партія Трюдо втрачає підтримку через скандал із прем’єром і відставки

Субота, 9 березня 2019, 13:09

Канадська Ліберальна партія за сім місяців до загальних виборів почала втрачати підтримку виборців через скандал навколо її лідера і прем’єр-міністра Джастіна Трюдо.

Про це свідчать дані останніх опитувань, повідомляє CTV News.

Опубліковані цього тижня дані показують, що лібералів підтримують 34,2% і партія таким чином стала другою, віддавши лідерство Консервативній партії, яка має рейтинг 34,7%.

В той же час, більше половини канадців все ще вважають Трюдо хорошим лідером для країни (52,2%), очільника консерваторів Ендрю Шира підтримують 39,1% виборців.

Однак кожен четвертий канадець стверджує, що скандал навколо уряду вплине на їхній вибір під час голосування на наступних виборах. Якщо у лютому таких було 17%, то на початку березня вже 26%.

Протягом декількох тижнів уряд Трюдо перебуває під тиском обвинувачень про втручання в кримінальне переслідування щодо інженерного гіганта SNC-Lavalin.

Компанію у 2015 році звинуватили у корупції через те, що, за даними слідства, вона підкуповувала чиновників у Лівії в період між 2001 і 2011 роками для забезпечення урядових контрактів під час правління Муаммара Каддафі.

Фірма лобіювала позасудове врегулювання справи, що призвело б до штрафу та згоду на заходи із нагляду, кажучи, що кримінальна справа призведе до скорочення тисяч робочих місць.

Але генеральний прокурор Канади Джоді Вілсон-Рейболд відмовилася просити прокурорів про угоду і судовий процес відбудеться.

Пізніше прокурор дала свідчення у парламентському комітеті про те, що вона отримала "завуальовані погрози" щодо своєї позицією і під підозру потрапило близьке оточення Трюдо.

Прокурор також заявила, що відчуває "послідовний і стійкий" політичний тиск на захист компанії від суду, і подала у відставку.

Цього тижня також подала у відставку міністр з питань бюджету Джейн Філпотт, яка вважалася давнім другом Трюдо.

Сам Трюдо у четвер звернувся до журналістів у Оттаві і заперечив будь-які правопорушення, сказавши лише, що він "винесе уроки" з цієї кризи, зазначає СВС.

За інформацією National Post, у п’ятницю Федеральний суд Канади прийняв сторону колишнього генпрокурора і вирішив не скасовувати відмову запропонувати SNC-Lavalin угоду, яка в дозволила компанії уникнути кримінального провадження.

Опозиція вказує на надто слабку і недостаню реакцію Трюдо на ці події і закликає його подати у відставку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: