Порошенко готовий говорити з Угорщиною про подвійне громадянство, але попереджає про небезпеку

Четвер, 11 квітня 2019, 15:08

Президент Петро Порошенко готовий до дискусій щодо надання подвійного громадянства, в тому числі з Угорщиною, але вважає такі дії небезпечними під час війни.

Про це він заявив під час виступу на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"З однієї сторони ми готові іти на далекі кроки, щоб врахувати побажання угорської сторони, а з іншого боку – ми повинні захистити наші державні цінності, включно з захистом прав дітей українських громадян, яких хтось хоче позбавити права знати українську мову", - сказав Порошенко.

Він наголосив, що готовий дискутувати щодо надання подвійного громадянства українцям, які давно живуть в інших країнах.

"Якщо треба знайти відповідь на подвійне громадянство, його треба шукати в рамках конституційного регулювання, а не заплющувати очі і сподіватися, що ми просто не будемо помічати. Треба почати дискусію, але робити це зараз під час війни, враховуючи ризики подвійного громадянства РФ? Подивіться, скільки російських громадян в Придністров’ї – 70%. Причиною введення військ в Осетію був захист російських громадян, не російськомовних, а російських", - сказав президент.

Як відомо, угорські консульства на території України припинили і не будуть відновлювати процедуру видачі угорського громадянства громадянам України на території своїх консульств на Закарпатті та в Києві.

У вересні 2018 року у відносинах України та Угорщини розпочалася нова криза. Її викликало відео з церемонії прийняття закарпатських мешканців у громадянство, яка проходила у консульстві в Береговому. На відео закарпатців закликали приховувати угорське громадянство від української влади.

У зв’язку зі скандалом Україна та Угорщина обмінялися видворенням консульських співробітників. Угорщина наполягає, що в Україні не заборонено приховувати подвійне громадянство.

Читайте також інтерв’ю "Європейської правди" із заступником глави МЗС Угорщини Левенте Мадяром: "Я чув, що Угорщина працює разом із РФ проти України, але це – абсурд".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.